KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika

Sehän olisi sitten taas perjantai. Kaunis, kylmä ja valoisa. Sanotaan, että raskaus alentaa vastustuskykyä ja allekirjoitan tämän täysin. Täällä sairastetaan taas vaihteeksi flunssaa. Vauva päätti tällä kertaa liittyä myös seuraani sairastamaan. No kyllä tästäkin selvitään!

Tilailin tässä muutama päivä sitten Adlibriksestä KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika kirjan. Korni nimi, myönnettäköön, mutta olihan se pakko lukea kun viimeisen vuoden aikana olen siitä yhdestä jos toisestakin suunnasta kuullut. Ahmin kirjan läpi eilen illalla ja tänä aamuna. Helppoa, kevyttä luettavaa.


Ihmiselle, joka ei koskaan ole suurempaa organisointiprosessia kotonaan tehnyt, tuo kirja varmasti paljonkin uusia ulottuvuuksia. Itselleni mielenkiintoisia ajatuksia kirjassa olivat mm. tavaroiden karsiminen perustuen intuitioon pikemminkin kuin järkeen (tuottaako esine minulle iloa?) ja tiettyjen tavararyhmien karsiminen kerralla pikemmin kuin vaikkapa tietyn huoneen tai komeron siistiminen.

Marien siivous ja järjestämismetodi perustuu näin pelkistetysti muutamaan eri vaiheeseen. Ensin mietitään sitä elämäntyyliä, mitä muutoksella haetaan. Sen jälkeen karsitaan tavarat tavararyhmittäin perustuen tavaran antamaan ilon ja onnen tunteeseen. Viimeiseksi jäljelle jääneille tavaroille etsitään oma paikka, jolloin uusi järjestys myös säilyy jatkossa. Lopputuloksena ideaalisti koti, jossa on aina siistiä ja joissa sinua ympäröivät ne asiat ja esineet, joita todella rakastat.

Itse olen nykyään aika hyvä luopumaan tavaroista, jotka eivät enää tuota iloa. Annan mielelläni itselleni turhia tavaroita eteenpäin, eikä tunnearvoa kantavistakaan tavaroista tuota kovin suurta tuskaa erota. Tavarat ovat tavaroita, muistot pysyvät mielessä, eikä tulevaisuuden jokaiseen mahdolliseen tarpeeseen ole järkevää varautua säästämällä kaikkea vielä käyttökelpoista. Mieheni suhtautuminen tavaroihin on hieman erilainen, mutta yhteen muuttaessamme sain raivata kaappeja aika vapaasti ja turhan laittamista eteenpäin olemme jatkaneet tässä matkan varrella kaiken aikaa. Yhdessä, molemminpuolisten kompromissien kautta asiat rakentuvat tälläkin saralla. Nimimerkillä varastossa on vieläkin piuhakasoja, joiden käyttöarvoa suuresti epäilen.

Uuteen kotiin muutamme toivottavasti ennen kesää ja tämän takia tämänkin kirjan aihepiiri on nyt ollut paljon mielessä. En halua uuteen kotiin turhaa painolastia ja toisaalta haaveilen lisätilan tuomista mahdollisuuksista organisoida arkeamme huomattavasti nykyistä tehokkaammin.

Mutta niin.. Vuoden vaihtuessa moni haluaa jollain tavalla uuden alkua. Miksei siis dieetin ja kuntosalin lisäksi laitettaisikin kaapit ja komerot ojennukseen. Erottaisiin turhasta painolastista. Vaikka sitten Marien oppeja noudatellen, jos ne inspiroivaksi kokee.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig