Capsule wardrobe + some sale shopping

Olettekos kuulleet ajatuksesta luoda ns. capsule wardrobe? Todennäköisesti, mutta niille, joilta tämä on ohitse mennyt, selvennetään asiaa. Ajatuksena on luoda n.30-40 vaatteen ja asusteen kokonaisuus, joissa vaatekaapin osaset toimivat yhteen ja jota käytetään aina 3 kuukautta kerrallaan. Tuon kolmen kuukauden aikana ei ostella uusia vaatteita vaan nautitaan hyvin rakennetuista kokonaisuuksista. Kolmen kuukauden välein tuota kapsulia sitten muokataan sesongin ja vuodenajan mukaan. Tuolloin voi myös tehdä vaatekaappiin muutaman uuden ostoksen, jos se jotain todella tarvitsee. Ajatus on kuitenkin vähentää ostelua ja selkiyttää, helpottaakin pukeutumista. Ajan myötä nuo kapsulit sitten muovautuvat ideaalisti sellaisiksi laadukkaiksi, hyviksi kokonaisuuksiksi, johon hankitaan uutta vain hyvin harkitusti.Ennen capsule wardroben luomista käydään tietysti koko vaatevarasto läpi. Luodaan ne kuuluisat kolme pinoa. Ensimmäiseen pinoon tulevat ne vaatteet, joita rakastat ja joita käytät säännöllisesti. Toiseen ne vaatteet, jotka lahjoitat tai heität pois. Kolmanteen ehkä pinoon ne, joista pidät, mutta joita et ole juurikaan käyttänyt. Ne vaatteet, joihin sinulla on tunneside, mutta jotka eivät muuten enää puhuttele jne. Ehkä pinon voi sovittaa läpi ja katsoa ne pidettävät jutut tai vaihtoehtoisesti varastoida vaikka puoleksi vuodeksi tai vuodeksi. Jos et vuoden aikana ole noita vaatteita kaivannut, laitat pussin avaamatta vain lahjoitukseksi.

Noista jäljelle jääneistä vaatteista aletaan siis kokonaisuutta rakentamaan kukin omien tarpeidensa mukaisesti.No miksipä tästä asiasta nyt kirjoittelen? Koska se tuntuu olevan tällä hetkellä hyvin paljon pinnalla ja koska minulla itse asiassa oli yhdessä vaiheessa capsule wardrobe, vaikkei tuota koko käsitettä tainnut tuolloin olla edes olemassa. Aika monen naisen unelmissa on toimiva, simppeli vaatekaappi, mutta todellisuus on tarua ihmeellisempää. Minä en reilua vuotta pidempään hyvin pelkistetyn vaatekaapin kanssa halunnut/pystynyt elämään.

Ai miksikö, no siihen on monia eri syitä. Vaikka kaikki kävi hienosti yhteen ja aina oli jotain päälle laitettavaa (verrattuna aiempaan tilanteeseen, jolloin vaatekaappi ratkeili liitoksistaan), alkoi samojen vaatteiden käyttäminen kuukaudesta toiseen tuntua tylsältä. Kun kaikki yhdistelmät oli käyty läpi. Kun vaatevarasto on hyvin pelkistetty, vaatteet myös kuluvat aika nopeasti. Cashmere neuleeni olkapäistä alkoi paistamaan läpi ja perustopit kaipasivat säännöllistä päivitystä. Ja vaikka tyyli ja väripaletti oli hieno ja hallittu, aloin kaipaamaan niitä villejä kortteja mukaan sinne pukeutumiseen. Uskoisinkin capsule wardrobe ideologian sopivan ihmisille, jotka haluavat näyttää huolitelluilta, mutta joilla ei varsinaista suurta intohimoa pukeutumiseen ole. Ihmisellä saattaa ehkä olla tietty esteettinen, laajempi mieltymys tai mahdollisesti halu järjestykseen kaikilla elämän osa-alueilla.

Jotain olen kuitenkin tuosta ajasta mukaani napannut. Esimerkiksi oma väripalettini on minulle nykyään aika selkeä. Olen tässä muutamien viime vuosien aikana myös pyrkinyt päivittämään uutta ostaessani ja tarvitessani kaiken aina hieman laadukkaampaan suuntaan. Olen myös alkanut olemaan tarkempi siitä, mitä ostan. Sellaisia ihan kivoja juttuja ei vaatekaappiini enää eksy.Ostaessa mietittäviä asioita:

- Mitä tunteita vaate herättää? Rakastanko sitä, onko se kaunis jne?
- Miltä vaate/asuste tuntuu päällä? Pisteleekö neule, puristaako kengät jne?
- Onko minulla jotain samantapaista? (Tämä voi olla ok, jos vaate on jotain mitä käytän lähes päivittäin)
- Ostaisinko vaatteen täyteen hintaan? (Jos alennusmyynneissä)
- Keksinkö viisi asiaa vaatekaapissani, minkä kanssa tämä uusi vaate/asuste käy?
- Sopiiko vaate elämäntyyliini, pukeutumistyyliini?

Kuvissa muutama aleostos, jotka tein yllä olevat kysymykset mielessäni. Viime kesänä kaipasin kovasti jotain pienempää laukkua ja ostamani Rebecca Minkoffin hapsulaukku tulee paitsi tarpeeseen, on mielestäni kaunis kuin koru. Repeatin neuleita minulla on ollut ennenkin ja kun tämän ihanan pehmoisen cashmere unelman kun alesta bongasin, päätin sen heti ostoskoriin klikata. Laadukkaat, klassiset neuleet ovat aina hyvä aleinvestointi.

Psst. Ainakin laukku taitaa vielä alesta löytyä..

xo

1 kommentti

  1. Moikka! Olen vastikään perustanut kokonaan kapselivaatekaapeille omistetun suomenkielisen blogin. Jos jotakuta lukijoistasi aihe kiinnostaa enemmänkin, niin blogi löytyy osoitteesta http://kapseliluukki.blogspot.fi
    Terveisin, Iina

    VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig