sewing for dummies - housun lahkeiden lyhennys

Otsikon ei ole tarkoitus olla ketään loukkaava - itse olen netistä löytänyt ohjeet mm. polkupyörän huoltoon ja valaisimen piuhojen kiinnitykseen. Kaikki eivät vain osaa kaikkea. Mutta tämän postauksen jälkeen osaat lyhentää housun lahkeet, eikä tarvitse enää kiikuttaa lahkeita ompelijalle/äidille/ystävälle.


1. Pese housut aina ennen lyhennystä. 

  * Kankaat, joissa on vaikkapa puuvillaa, kutistuvat aina hieman pesussa.
  * Housut lyhennetään aina vastapestyinä, ettei polvipussit tai muut venymät vaikuta lopputulokseen.

2. Vedä housut jalkaasi ja käännä lahjetta sen verran kuin haluat sitä lyhentää. 

  * Muista katsoa aina lahjetta kääntämisen jälkeen peilistä (mahdollisesti kokeile housuja käyttämiesi kenkien kanssa), sillä kyykistyessäsi laittamaan nuppineulaa, lahje hilautuu hieman ylemmäs.
  * Oikean mitan löydät kokeilemalla eri pituuksia.
  * Neulota lahje haluamaasi pituuteen.3. Mittaa lahkeen ylijäävä osa. 

  * Minun housuissani oli 6cm extraa. Ota neulat pois ja mittaa tuo mitta (minulla 6cm), sekä merkitse se housuihin (kynällä, liidulla, nuppineuloilla..).
  * Jos lahkeessa on kovin paljon ylimääräistä, leikkaa kangasta hieman pois. Itse päädyin leikkaamaan pois n. 3cm, jolloin kahteen käännökseen jäi n. 1,5cm x2.
  * Farkuissa ja chinos tyyppisissä housuissa tuo 1,5 cm x2 käännös on riittävä. Suorissa housuissa voi olla leveätkin käänteet. Katso käänteen kokoon mallia housun aiemmasta käänteestä.
  * Jos lahjetta ei tarvitse lyhentää paljoa, voit joutua avaamaan  vanhan sauman. Näe kuitenkin se vaiva, sillä liian paksu sauma ei näytä hyvältä ja saattaa rikkoa ompelukoneesi/neulan.


4. Käännä lahje kaksi kertaa niin, että lahkeen pituudeksi jää merkitsemäsi pituus. Neuloita lahje.

  * Voit myös halutessasi jo tässä vaiheessa silittää lahkeen, mikä voi auttaa ompelussa. Erityisesti leveälahkeisissa housuissa tämä kannattaa tehdä jo tässä vaiheessa.

5. Ompele lahje. 

  * Muista kokeilla ompelukoneen tikkiä aina ennen ompelua samantyyppiselle kankaalle, jota aiot ommella. Lahkeissa käytetään yleensä hieman pidempää, suoraa tikkiä. Paksumpi neula paksulle kankaalle ja ohuempi ohuelle.
*  Voit tehdä lahkeeseen löysän/pitkän aputikin tai harsinnan, jolloin itse lahkeen kiinniompelussa neulat eivät ole tiellä. Jos et osaa säätää koneen lankoja ja alulanka vaikuttaa löysältä, aputikistä on myös hyötyä - voit tehdä sen hieman sisempään ja ommella lahkeen sitten oikealta puolelta pari milliä aputikistä.
  * Älä vedä/pingota kangasta ommellessasi, sillä se vaikuttaa tikkiin. Jos olet päätynyt aputikin käyttöön, pura harsinlanka ompelun jälkeen ja katkaise pitkät langat.
  * Suoran ompeleen aikaan saamiseksi koneessa, paninjalan vieressä on apuviivoja, joita kannattaa käyttää hyväksi ommellessa.
  * Langat voi päätellä joko vetämällä lahkeen sisään ja sitomalla, mutta yleensä päättely tehdään lahkeissa edestakaisella ompeleella.

6. Kokeile päälle ja silitä lahje.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig