testing - Herbina biohajoava shampoo ja balsam

Nappasin ruokakaupan hyllyltä tällaisen parivaljakon, kun shampoo ja hoitoaine oli päässyt yllättäen lopahtamaan. Itselläni on yleensä aina käytössä kaksi shampoota, joista toinen on hopeashampoo ja toinen jotain muuta.

Mikä sai minut nappaamaan kyseiset tuotteet ostoskoriin, oli tietysti sana biohajoava. Purkissa kerrotaan myös luomulumpeen ja muiden luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden käytöstä, sekä silikoonittomuudesta. Hoitavuusastetta on tuotteessa laitettu merkkaamaan kolme palluraa, ja tämä tuote on saanut niitä kolmesta pallurasta yhden. Eli hoitotehoja ei tuotteelta voine odottaa.

Plussaa tuote saa edullisesta hinnasta, hyvästä pesutehosta ja siitä, että shampoopullo on suurempi kuin hoitsikka. Itselläni kun shampoota kuluu aina enemmän. Tuotteessa on hyvin mieto, luonnollinen tuoksu, joka ei jää hiuksiin huuhtelun jälkeen.

Shampoo on koostumukseltaan geelimäistä, joten siihen voi joutua hieman totuttelemaan jos geelejä ei ole ennen käyttänyt. Shampoo pesee hiukset kuitenkin aika tehokkaasti verrattuna muihin käyttämiini geelikoostumuksiin. Vaahdotan hiukset kuitenkin kaksi kertaa tämänkin shampoon kanssa, koska pesen hiukset vain kaksi kertaa viikossa. Hoitoaine tuntuu "uppoavan" hiuksiini kokonaan parin minuutin vaikutusajan jälkeen. Tuntuu kuin sitä ei tarvitsisi pois huuhdella lainkaan. Tokihan minun hiukseni ovat hyvin käsitellyt ja kuivahkot. Hoitoaine ei siis tunnu kovin tehokkaalta, mutta toisaalta ei minulle mikään takkupehkokaan tuotteen jäljiltä jää.

Shampoon pesevyys jäi minua hiukan ihmetyttämään ja googletuksen jälkeen asiat hieman kirkastuivat. Shampoon INCI listassa heti toisella sijalla on sulfaatti Sodium Laureth Sulfate, jota käytetään esimerkiksi useissa shampoissa ja hammastahnoissa. Itse en ole guru näissä asioissa, mutta ilmeisesti sulfaatit tuovat puhdistustehoja ja saavat tuotteet vaahtoamaan. Ongelmana vain on se, että jotkut ihmiset ovat sulfaateille yliherkkiä, eikä se ole luonnonkaan kannalta paras mahdollinen ainesosa - biohajoava kyllä, mutta myrkyllinen. Jossain keskustelupalstalla ihmiset myös sanoivat, että shampoo jätti heidän hiuksensa todella takkuiseksi ja herkisti päänahkaa. En osaa sanoa, voisiko tämä johtua pelkästään sulfaatista vaiko esimerkiksi hoitoaineen skippaamisesta ja päivittäisestä shampoopesusta. Itse en tosiaan mitään päänahka-allergiaoireita saanut, vaikka reagointiherkkä ihminen olenkin. Korostetaan nyt vielä, että pesen tällä tuotteella hiukset vain noin kerran viikossa, joten ehkä sekin on voinut vaikuttaa asiaan. Annettakoon nyt kuitenkin vielä yksi plussa tuotteelle parabeenittomuudesta, joka taitaa Herbinan tuotteille olla aika harvinaista.

Vaikka tuote minulla käytössä toimiikin, jäi kuitenkin nyppimään tuotteen mainostus luonnollisena vaihtoehtona. Jos sulfaatit ovat esimerkiksi kaloille myrkkyä, miten tällaista tuotetta voi mainostaa luontoa hoivaavana?!

I was testing this haircare line from Herbina. It claims to be good for the nature, but when you check out the INCI list, you will find out that they have used Sodium Laureth Sulfate (google it) in it. I have been happy for this product because it makes my hair very clean. But at the same time they shouldn't market this product as environmet friendly, since it clearly isn't.

3 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Mä olen tykännyt käyttää Herbinan muitakin tuotteita ja miettiny pitäiskö nämäkin ostaa kokeiluun. Herbinan tuotteilla on mun mielestä tosi hyvä hinta-laatusuhde. Jäin miettimään, että onko edes olemassa shampoota, jossa ei olisi sulfaatteja, kun nehän nimenomaan ovat se "pesevä" ainesosa.

  VastaaPoista
 2. Hanilo: Tämä sarja ei ole tosiaan kovinkaan hoitava, mutta eipä nämä tosiaan paljoa maksa kokeilla. Ja toisaalta onhan se osa oikeaa trendiä, että valmistajat ottavat ainakin joitakin luomuainesosia mukaan tuotteisiinsa.

  Löysin tällaisen listan sulfaatittomista shampoista Plazan keskustelusivuilta:

  "Sulfaatittomia sampoita, jotka eivät sisällä tyypillisiä, kuivattavia SLS- ja ALS-tyyppisiä sulfaattiyhdisteitä:

  ABBAn kaikki sampoot
  [A'kin] kaikki sampoot
  Aubrey Organicsin kaikki sampoot
  Bonacure Color Save Sulphate Free Shampoo
  Curl Harmony Hair Cleanser
  Kevin.Murphyn uudistuneet sampoot
  Kiehl's Amino Acid Shampoo
  L'anza Healing Colorcare Colorpreserving Shampoo
  L'anza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo
  L'anza Healing Strenght White Tea Shampoo
  Laveran jotkut sampoot
  MOP C-Curl Curl Enhancing Shampoo
  MOP C-Straight Smoothing Shampoo
  MOP C-System Clean Shampoo
  MOP C-System Hydrating Shampoo
  Urtekramin kaikki sampoot"

  Lisäksi ekokaupoista käsittääkseni löytyy jotain luomushampoomerkkejä, joissa sulfaatteja ei ole. Myös Tigiltä taitaa löytyä Superstar shampoo, jossa ei sulfaatteja ole.

  VastaaPoista
 3. ...lisäyksenä vielä, että eniten ehkä pisti ärsyttämään tuotteen mainostus ihmistä ja luontoa hoivaavana. Biohajoavuus on kyllä hieno juttu - tuotteessa ei siis ole ainesosia, jotka pitkällä aikavälillä jäisivät luonnon kiertokulkuun. Mutta jos sitten taas kasvit ja kalat reagoivat sulfaatteihin voimakkaasti, ei kait hoivaavuudesta voi puhua.

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig