raakaruokaa luonnosta

Suomen luonto on siitä hieno paikka, että sieltä löytyy raakaruokailijalle syötävää keväästä loppusyksyyn. Tänä aamuna päätin tehdä pienen retken lähimetsään.

lähimetsä kevättunnelmissa

harrastin myös vähän vuorikiipeilyä...
kuivat lehdet lohkareiden päällä tekivät melkein tepposet

getting grounded

voikukanlehtiä...

... ja pikkuruisia koivunlehtiä

Tähän aikaan luonnosta keräilen siis lähinnä nuoria koivun- ja voikukanlehtiä. Myös nuoria nokkosia voi luonnosta alkaa löytymään. Hieman myöhemmin tulee apilanlehtien ja makeiden kukintojen aika.

Voikukista parhaimman makuisia ovat yleensä nuoret, tasalaitaiset lehdet. Lehdissä on makueroja ja niitä voi toki maistaa jo metsässä. Käytän voikukanlehtiä salaateissa ja viherpirtelöissä. Etenkin isompien lehtien lehtiruodit ovat turhan kitkerän makuisia, joten ne kannattaa poistaa jos käyttää lehtiä salaateissa.

"Vaikka länsimaissa voikukkaa erehdytään usein pitämään hyödyttömänä rikkaruohona, niin idässä, mm. Kiinassa, jossa ihmiset käyttävät yrttilääkintää länsimaita enemmän, tiedetään voikukalle monia hyötykäyttötapoja. Voikukalla on mm. monia terveydellisiä vaikutuksia, sillä voi mm. puhdistaa verta ja sitä voidaan käyttää kuumeen laskemiseen. Voikukka sisältää myös paljon C- ja A-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja muita kivennäisaineita. Lehdet antavat myös vahvaa makua salaattiruokiin. Voikukan lehdet sisältävät muun muassa luteoliinia, apigeniinia ja apigeniiniglykosideja." (1)

Koivunlehdet sopivat sekä salaatteihin, mutta myös teeksi keitettynä. Teehen tarkoitetut lehdet voi käyttää joko tuoreina tai kuivattuina. Ne pitäisi kerätä viimeistään nyt!

"Koivunlehdet kannattaa kerätä nuorina touko-kesäkuussa, jolloin maku on parhain. Lehdet säilötään joko kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivatuista lehdistä voidaan valmistaa muiden luonnonyrttien kera viherjauhetta, joka on erinomainen ravinto- ja kuitulisä ruokiin. Koivunlehdillä on diureettinen vaikutus eli ne kiihdyttävät virtsaneritystä. Sydän- ja munuaissairaudesta johtuvasta turvotuksesta kärsivien tulee välttää koivunlehtien käyttöä. " (2)

Luonnonyrittien keräämisessä ja käytössä kannattaa muistaa pari asiaa:

- älä kerää esim. teiden läheltä, lenkkipolkujen varsilta, yleisiltä levähdyspaikoilta jne. Tuoreyrtit kannattaa kerätä siis metsästä tai kotipihalta.
- esimerkiksi koivunlehtien ja kuusen vuosikasvuston keräämiseen pitäisi periaatteessa kysyä maanomistajan lupa. Jos lehtiä keräilee "yleisistä metsistä" ei kannata riipiä yhtä puuta puhtaaksi lehdistä, vaan ottaa vaikkapa yksi pieni oksa per puu.
- älä kerää lehtiä, joissa on ötököitä, reikiä, tummuneita kohtia jne.
- varmista että tiedät, mitä keräät ja puhdista lehdet hyvin ennen käyttöä

Ja tällaisen saaliin tänään sain:


(lehtiä ei ole kuvassa vielä pesty ja puhdistettu)

Voikukanlehdet taidan laittaa salaattiin ja koivunlehdet keittelen iltateeksi:)

lähde 1 & 2

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig