...about shopping

Olen blogissani yli vuoden jo pohdiskellut kulutuksen vähentämistä ja järkeistämistä. Ja blogini hengen mukaan tietysti nimenomaan vaatteiden ja kenkien osalta. Jossain vaiheessa ostelu tuntui hieman lähtevän lapasesta ja kun kukkaro huusi aina tyhjyyttään, asiaa yritin paikkailla ostolakoilla. Lakot menivät miten menivät ja usein kirppis ostelut olivat lakon ulkopuolella.

Tänä vuonna asiat kuitenkin ovat vähän muuttuneet. Olen yrittänyt toimia ja ajatella eri tavoin ja se on tuntunut toimivan. Ostolakot pureutuvat shoppailun himoon yhtä hyvin kuin ihmedieetit ylipaino-ongelmaan. Ne voivat väliaiksesti parantaa (taloudellista) tilannetta, mutta itse ongelmaan ne eivät pureudu. Kuten terveydessäkin, niin myös kuluttamisessa täytyy ongelmaa lähestyä kokonaisvaltaisesti - elämäntyylin muutoksella. Ja miten syvemmälle muutoksessa menee, sitä helpommaksi se käy. Nykyään ahdistun suunnattomasti ylimääräisestä tavarasta, enkä hevillä vaatteita kaappiini haali. Perusasiat ovat vaatevarastossani kuitenkin ihan kunnossa, joten vuosittain/sesongettain voin jotain pientä ja piristävää itselleni hankkia.

Aika usein muuten näkee blogeissa sitä ajattelua, että kaikesta vanhasta on päästävä eroon ja sitten ostettava uutta (ja laadukasta) tilalle, jotta siihen järkevään vaatevarastoon päästään. Siis shoppaamalla pyritään parantaa shoppausongelmaa. Kun lueskelin omia, vanhoja tekstejäni huomaan itsekin siihen aiemmin sortuneen:) Ja varmaan sorrun jatkossakin. Sehän on kieroudessaan aika lohdullinen mielikuva. "Saanhan minä nyt jatkaa shoppailua kun luovun jostain, ja sen lisäksi nää uudet ostokset on nyt tosi järkeviä!" Vaati itse asiassa aika paljon mietiskelyä ennen kuin sain omat silmäni huomaamaan, että niistä vanhoista hankinnoista koostuukin itse asiassa aika lailla hyvä peruspuvusto.

No jaarittelematta sen enempää, tässäpä ovat ne vaatteet ja asusteet, joita olen tämän vuoden puolella ostanut.


1. Kaulakoru & mekko: H&M
2. Neuletakki & toppi: H&M
3. Kengät: Andiamo
4. Toppi: H&M & Nahkashortsit: Gina Tricot
5. Korvikset: H&M
6. Hame: H&M

Ja bonuksena vielä juoksulenkkarit, jotka ostin vanhojen, lähemmäs 10 vuotta vanhojen korvaajaksi:


Aika pelottavaa muuten, että lähes kaikki hankintani olen tehnyt H&M:ltä. No tämä on tätä opiskelijan todellisuutta, ja kaikissa hankinnoissa olen vamistanut materiaalien laadukkuuden ja pitkäikäisyyden. Olen siis ostanut tänä vuonna 6 vaatekappaletta, 2 kengät ja 2 korua. Tämän lisäksi olen saanut poikaystävältäni ja sisaruksiltani joitain vaatteita. Talvialet ajattelin käydä katsomassa läpi jos rahatilanne sallii, mutta mitään oikeaa ja akuuttia tarvetta ei vaatekaapissani tällä hetkellä ole.

Mutta aika hyvin, eikös vain! Uskon, ettei kovin moni "muoti"bloggaaja pystyisi näihin lukuihin. Eikä ole edes tehnyt tiukkaa;)

Jos nyt voisin jakaa pari vinkkiä niitä haluaville, niin tässä niitä tulee:

- Älä käy vaatekaupoissa. Mitä enemmän käyt kaupoissa katselemassa, sitä enemmän niitä "tarpeita" ilmaantuu.

- Hanki jokin muu harrastus kun nettikaupoissa surffailu;) Nettikaupoista ostelu voi olla toisille vieläkin suurempi kompastuskivi kun tavalliset kaupat. Tilauksen tekeminen on vain niin helppoa ja ne ihan ok vaatteet jää helposti laiskottaessa palauttamatta.

- Lopeta pelkkään pintamuotiin keskittyneiden blogien lukeminen. Itse luen enää paria "muotiblogia", joissa vilahtelee koko ajan uutuuksia. Laajemmat, lifestyle blogit harvemmin luovat niin pakottavia tarpeita kuin uutuuksien esittelyyn keskittyvät blogit.

- Yritä ohjelmoida aivosi uudelleen. Ei, sinun ei tarvitse panna koko vaatekaappia uusiksi, jotta siitä tulisi "järkevä". Kirpparishoppailu on sekin shoppailua & tavaran haalintaa. Uutuuksien hankkimisen sijaan tyydytystä voi myös saada jo olemassa olevien vaatteiden käyttämisestä ja yhdistelystä. jne, jne...

Minulle ehkä paras herätys oli se ällötyksen tunne kun katselin erään YouTube tyttösen muotivideota, jossa hän ihan kirkkain ilmein selitti, miten hän ei koskaan pidä samaa paitaa kahdesti, vaan ostaa aina Forever 21:sta uuden kertakäyttöpaidan entisen tilalle. Enkä edes kärjistä. Tajusin, että onneksi en itse kuitenkaan ole ihan vielä noin pitkällä ja etten halua omalla käytökselläni rohkaista tämänkaltaista ajattelua.

Ja vielä loppuun vinkki:) Eilen löysin kivan blogin, joka koskettelee jokseenkin samaa asiaa. Käykääpä vilkaisemassa tämä blogi: alasti sit! Hauskasti kirjoitettu, vielä alkumetreillä oleva blogi, johon pääsee helposti mukaan (eli siis olemassa olevat blogitekstit saa yhden illan aikana lukaistua;D).

5 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä! minuakin alkoi tietynlainen materialisuus ällöttää ja siksi perustin toisen blogin:) on paljon kivempi esim. sisustaa kuin ostaa liikaa vaatteita joita ei tule käytettyä..

  VastaaPoista
 2. Siis WAU!!!!! Ihan mieletön tulos! En voi käsittää miten olet koko vuoden aikana ostanut vain kymmenkunta vaatetta/asustetta/kenkäparia?! Ihanaa ihanaa, saat varauksettoman kunnioitukseni. (Paitsi hetkinen, shoppailujen määrä on yleensä vakio, eli kuinka monella tonnilla olet ostanut kosmetiikkaa??? (Puhun omasta kokemuksesta..) :) )

  VastaaPoista
 3. -SL: Minulla on ollut kyllä oppiminen myös niistä turhista sisustusesineistä ja kipoista luopumisessa, kun asuntoon ei niitäkään ihan ylenmäärin sovi:)) Mutta juu... vaikeaa on se balanssi löytää, etenkin kun minulla on vaatteet olleet aina suuri osama elämää (mm. työn ja opiskelun kautta)!

  NinaV: Kiitos:)) Ja hassuinta on tosiaan se, että tämä on tapahtunut jokseenkin aika salakavalasti!

  Hih:D No pitää varmaan ensi vuonna alkaa pitämään kirjaa kosmetiikkakuluista ja katsoa olisiko niissä jotain parannettavaa. Itse olen aina tykännyt kosmetiikkaa ostella, mutta en niinkään keräillä samalla tavalla kuin vaatteita ja kenkiä.

  Ehkä se, mitä olen viimeaikoina kosmetiikan osalta oppinut on tutkimustyö ennen tuotteen ostamista, sekä nettikauppojen käyttö joista kärsivällisellä odottamisella voi saada ne kalliimmat tuotteet todella paljon halvemmalla!

  VastaaPoista
 4. oho, tajusin blogisi vasta nyt, mutta VAU, miten ihmeessä oot pärjännyt noin pienellä ostelulla? aivan mahdottoman arvostettava saavutus! itse oon ollut jo niin mahdottoman ylpeä etten parin kuukauden aikana oo sortunut ostamaan kuin yhdet kengät ja yhden neuletakin, mutta kun vuoden aikana pystyisi tommoiseen niin se se vasta olisikin jotain. tästä hyvä uudenvuoden lupaus ens vuodeks sit: alle kymmenen uuden vaatteen hankkiminen. pelottaa jo valmiiksi.

  ja vaikka noi hankitut vaatteet onkin sitä katalaa h&m:ää niin ainakin ne näyttää ajattomilta ja monikäyttöisiltä. toivottavasti olisi vielä laadultaankin pitkäkestoisia!

  VastaaPoista
 5. susa: Heh;) Ihan yllättävän hyvin olen pärjäillyt ja loppujen lopuksi ei ole edes tehnyt mieli niin paljoa uusia juttuja kun on vieroittanut itseään noista shoppailuhimon syistä ja yllykkeistä! Mutta siinäpä sinullekin haastetta:D

  Itse kun tosiaan vaatetusalallakin olen pyörinyt, niin ihan hyvin osaan yleensä erotella ne hyvät ja kestävät matskut huonoista, joten pystyn noista Henkkiksen rytkyistäkin tekemään kestäviä valintoja! Koputtaa puuta...

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig