sarvi kuonoon

Vietin koko viime talven flunssassa, joka sittemmin osottautui toistuvaksi poskiontelontulehdukseksi. Voit joko a) odottaa taudin ohi menoa itsestään, mikä minulla on pahimmillaan kestänyt pari kuukautta tai b) syödä antibioottikuurin, mikä ei toistuvasti ole missään nimessä kovin järkevää.

Heti kun ilmat alkoivat taas tänä syksynä viiletä, tuttu vaiva ilmoitteli jälleen olemassa olostaan. Päätin kuitenkin kokeilla jotain hieman muuta kuin sitä perinteistä vitamiinien hevoskuuria. Marssin siis apteekkiin ja toin kotiin Mr. Sarvikuonon:

Tämä aika jännittäviä mielleyhtymiä aikaan saava kapistus on siis nenähuuhtelukannu, josta sanotaan olevan helpotusta mm. poskiontelo-ongelmiin, astmaan ja ilmatieallergiaan.

Sarvikuonon mukana tulee mittalusikka, jolla annostellaan kannuun joditonta, hienoa merisuolaa, joka sekoitetaan lämpimään veteen. Tärkeää on suolan annostelu ja veden oikea lämpötila, jotta toimitus ei tunnu epämiellyttävältä. Oikea tekniikka kaataessa on myös tärkeää, jotta vesi pääsee virtaamaan vapaasti sieraimesta toiseen. Pakkauksessa on kuitenkin hyvät ohjeet, joten niitä seuraamalla oikea tekniikka löytyy harjoittelemalla ihan helposti.

Minulle, jolla nenä on lähes aina - syystä tai toisesta - tukossa, on tästä vekottimesta ollut suuri apu. En edes muistanut, miten hienoa on hengittää täysin avonaisella nenällä. Sitä on vaikeaa selittää, mutta nenähuuhtelun jälkeen on todella "raikas" olo ja hajuaistikin tuntuu toimivan paljon paremmin. Itse en koe itse huuhtelutoimitusta epämiellyttäväksi, vaikka ensin sitä hieman pelkäsinkin. Tuntuihan se aluksi aika omituiselle, mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Vinkkinä muuten, että kannattaa koko huuhteluoperaation ajan muistaa hengittää suun kautta, jottei vettä joudu nieluun. Vaikka eipä sekään vaarallista ole:)

Suosittelisin tätä siis ehdottomasti ihmisille, joilla on ongelmana jatkuva tukkoisuus ja poskiontelovaivat. Minun on vielä vaikea arvioida, tulenko talvella poskiontelon tulehduksia saamaan, mutta ainakin alkavan tulehduksen se minulta aika tehokkaasti katkaisi. Ja jos ei muuta, niin käytän tätä aamuisin ihan vain senkin vuoksi, että nenän kautta hengittäminen helpottuu ja olo raikastuu.

kuva: apteekkikulma.fi

edit: Täytyy vielä nyt sanoa, että osittain nenäni tukkoisuus johtuu rakenteellisista syistä, koska toisen puolen nenäseinämä (tai jotain sinne päin...) on kuulemma painunut, joten tuon tyyppiseen vaivaan huuhtelu ei tietysti auta.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Professional Blog Designs by pipdig