making clothes (for dummies)

Oletko se tyttö, joka alakoulussa valitsi puutyöt, eikä osaisi ajatellakaan tekevän vaatteitaan itse? Voin kertoa sinulle salaisuuden. Vaatteiden ompelu ei ole rakettitiedettä! Tässäpä pieniä vinkkejä ompelun aloittelijoille:

1. Ensinnäkin kannattaa etsiä ompelulehdistä se malli, jonka haluat ommella. Perusmekko, housut ja vuoriton hame ovat suht helppoja ensimmäisiksi töiksi. Suuri käsityölehti esimerkiksi on ihan ok. Se on suomeksi ja kaava-arkit ovat aika helposti seurattavia. Lehdistä löytyy myös "helppokaavoja" aloittelijoille, joissa ohjeet on kuvitettu havainnollisesti. Tarvittava kangasmäärä/laatu ja muut materiaalit ilmenee ohjeesta. Lehtiä löytyy kaupasta ja kirjastoista. Jos lehden lainaat, varmista, että kaavat on mukana.
2. Katso ohjeesta missä kaava-arkissa, millä puolella, värillä ja numerolla kaavat on merkitty. Ohjeessa voidaan esim sanoa, että kaava on merkitty punaisella 2. kaava-arkin B puolella. Kaavojen numerot näkee ohjeesta.
3. Jos kaavapaperia ei kaapista löydy, vaalea leivinpaperi ajaa saman asian vallan mainiosti.
4. Piirrä kaavat oman koon mukaan tarkasti viivoja noudattaen. Merkitse kaikki asiat, mitä kaavassa on ja merkkaa kaavat hyvin. Leikkaa kaavat irti. 5. Ohjeessa on yleensä myös sommitteluohje, jota voi noudattaa kaavoja kankaalle asetellessa. Ole tarkka langansuunnasta etenkin kun kangas on joustavaa. LS= langansuunta ja se on yleensä kaavoihin merkitty. Kangas nurja puoli ulospäin, kaksinkerroin.

6. Kiinnitä kaava kankaaseen nuppineuloilla ja leikkaa irti ottaen saumavarat huomioon. Voit piirtää saumavarat kankaaseen, jos olet epävarma silmämääräisen arvioinnin kyvystäsi. Saumavarojen koko on vähän makuasia. Toisaalta kun jättää vähän enemmän, on vielä varaa ottaa ulos. Toisaalta ohkaisissa kankaissa ei suuret saumavarat toimi.
7. Piirrä sisäänotot liidulla tai lyijykynällä (hennosti) nurjalle puolelle. Irroita kaavat kappaleista.

-------------------------------------------------------------
Sitten vain ompelemaan. Paidassa ompelujärjestys on tämä:
1. reunojen huolittelu saumurilla tai ompelukoneen ohjelmalla (esim. siksak) & muotolaskosten ompelu
2. olkasaumat kiinni
3. hihat kiinni hihansuihin (jätä vielä hihan alasauma auki)(tässä vaiheessa vaatetta kannattaa jo sovittaa)
4. sivusauma ja hihan alasauma kiinni yhdellä kertaa x2
5. helman ja kädenteiden huolittelu

------------------------------------------------------

8. Valmis! Silitä vaate kunnolla. Kaava kannataa arkistoida (jos se on ollut hyvä) esim. muovitaskuun tai rullalle kieraistuna pienen kangassuikaleen kanssa, jotta muistat, mikä kaava on kyseessä.

Aloittelija ei tarvitse mitään hienoja välineitä. Ompelukone, hyvät sakset, nuppineulat ja jonkinlainen kaavapaperi riittää. Ompelusaksia ei käytetä mihinkään muuhun kuin kankaan leikkaamiseen. Jos niillä leikkaa vaikka vain kerran paperia hyvin ohkaisten ja toisaalta taas erittäin paksujen kankaiden leikkaus vaikeutuu.


Kysymyksiä saa heittää, jos joku asia jäi epäselväksi. Haluan korostaa, että en ole ompelija, joten sen alan ammattilaisilla voi olla erilaiset mielipiteet aiheesta;) Jos lukijoilla on jotain hyviä vinkkejä ompelun aloittelijoille, heittäkää nekin kommenttiboksiin.


Ja sitten kaikki vaan kokeilemaan!!

8 kommenttia

 1. Köh, tuoksin näyttää minulle mahdottomalta.:/

  VastaaPoista
 2. MouMou: Hei kuule tyttö - jos sä ymmärrät niitä kemian kaavoja, niin ihan varmasti ymmärrät näitäkin:D

  VastaaPoista
 3. Mulla on todella haasteellinen tehtävä pitää kangassaksiani piilossa kun mies ei muka erota että ne on paljon isommat kuin yleissakset. Nyt ymmärrän miks äiti oli natsi samoista saksista kun itse oli lapsi :)

  Mä haluaisin semmosta kaavamuovia mutta sitä ei ainakaan Eurokankaassa myydä. Yhden kaverin äiti on kässänmaikka, ehkä pitäs selvittää saisko sen kautta jotenkin tilattua, kouluilla kun usein on niitä muovirullia.

  VastaaPoista
 4. Rva Herttainen: Hih:D Meillä kotona oli kangassaksiin sidottu pieni kankaan suikale, että kaikki muistaisivat mille ne on tarkoitettu! Ehkä sinunkin miehesi kohdalla voisi toimia;)

  Enpä minäkään noissa perus kangaskaupoissa ole kaavamuoviin törmäillyt. Löytyisiköhän jostain pienemmistä erikoiskaupoista tai vaikka Stockkalta...

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Tykkään ompelusta ja postaus aiheutti pientä ompelukuumetta. Ehkä joskus taas uskaltaisin yrittää ommella ihan oikeita vaatteitakin enkä tyytyä vain vaatteiden kavennukseen/muokkaukseen muuten ompelukoneella.

  VastaaPoista
 6. Janita: Kiva juttu, että sain jonkun innostumaan!! Ehdottomasti kannattaa kokeilla - ota vain alkuun riittävästi aikaa ja sopivan helppo malli, että tulee hyvät fiilikset ensimmäisestä työstä. Siitä se innostus sitten lähtee ja taidot paranee:)

  VastaaPoista
 7. Muutamia pikkujuttuja, joilla saa entistä siistimpää jälkeä:
  - Saumavarat kannattaa piirtää valmiiksi kaavapaperiin, niin leikkuusuunnitelmakin on helpompi toteuttaa. Perussaumavarat ovat: suorissa saumoissa (olka-ja sivusaumat) 2 cm, kaarevissa saumoissa (kädentie, hinan pyöriä, pääntie, prinsessaleikkaus jne.) 1 cm, helma/lahkeen- ja hihansuut 4 cm (myös vetskarille kannattaa jättää varmuuden vuoksi se 4 cm). – Ylimääräiset saumavarat saa aina leikattua pois, kun tietää että vaate istuu.
  - Kankaan reunojen huolittelu kannattaa jättää niin myöhäiseksi kuin työjärjestyksen kannalta mahdollista. – Mm. ylimääräiset saumavarat ensin pois.
  - Työjärjestyksestä sen verran, että heti sauman ompelun jälkeen kannattaa silittää se sauma auki, jotta siitä saa siistin. Vasta sen jälkeen saumavarojen huolittelu. Huoliteltu reuna (muuta kangasta paksumpi) saa useimmat kankaat kiiltämään op:lta silityksessä.
  - Joustamattomassa kankaassa hihan saa istumaan kauniimmin, jos sen istuttaa vasta sekä paidan/mekon ja hihan sivusauman ompelun jälkeen -> helpottaa myös silitystä.

  SK on ihan ok lehti harrastelijaompelijalle. Ompeluohjeet toimii vielä perusyksinkertaisissa vaatekappaleissa. Mutta jos aikoo uskaltautua hieman vaativimpiin luomuksiin, niin en uskaltaisi luottaa pelkästään lehden ohjeisiin. Olen löytänyt ihan perusvirheitä mm. takin/jakun kauluksen kaavoituksessa ja työskentelyohjeissa. Simppeliä peruskaavaa löytyy myös Joka Tyypin Kaavakirjasta ISBN 9789510320808. Ja vaativampaan ompeluun voin suositella Otavan Suurta Ompelukirjaa ISBN 9789511222835 (alkuperäinen teos Linda Gibsonin The Complete Book of Sewing). Todella kattava kirja selkein ohjein ja tee näin -kuvin.

  PS. Ammattilaisen henk. koht. mielipide kaavamuovista: p*seestä!

  VastaaPoista
 8. adelheid: Hyviä vinkkejä! Sitä itse aina kangistuu siihen oppimaansa työskentelytapaan, ettei osaa ajatellakaan, että asiat voisi tehdä jotain toisin. Suuri käsityölehden kaavoista itsekin olen aika paljon virheitä löytänyt, mutta tosiaan ihan hyviä ja helppoja kaavoja kotiompelijalle.

  Seuraavaksi voisinkin tehdä jutun peruskaavan avulla kuosittelusta. Sillä kun ainakin saa sen omalle vartalolle täydellisesti sopivan mallin. Idea ihanasta, fuksianpunaisesta hameesta on jo mielessä!

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig