new way

Oikeasti on tämä viime aikainen (vaatteiden) ostotahti ällöttämään. Jotenkin tuntuu, että minulla on mopo karannut ihan käsistä. Eihän siinä ole mitään järkeä, että joka viikko pitää jotain rättejä kotiin raahata! Ja aina kun jotain ostaa, tuntuu se nostavan esiin myös niitä uusia ostotarpeita. Kaikenlaisia ostolakkoja sitä on tullut yritettyä. Eipä ole toimineet, ei.

Olen yrittänyt tosissani nyt miettiä, miten saisin lopetettua tämän turhan shoppailun. Jotain aivojen uudelleenohjelmointia se varmaankin vaatii. Minulla kun vaatteet taitavat olla vähän turhan ylhäällä arvoasteikolla - elän pienellä opintotuella, mutta saatan syödä ihan mielelläni kuun lopun puuroa ja nuudeleita, jos olen rahani tuhlannut vaatteisiin. Nyt on siis järeämmät keinot otettava käyttöön...

A. Pankkikortti jätetään kotiin. Suurin osa noista turhista ostoksista ovat syntyneet siten, että olen piipahtanut kauppaan ihan vain katselemaan, ja kehittänyt sitten pakkomielteen johonkin vaatteeseen. Kortilla maksaminen hämärtää rahan kulutuksen määrää. Nostan viikon alussa tietyn verran rahaa tililtä ja sen on riitettävä sitten koko viikon.

B. Kirjaan vaateostokseni ylös, jolloin saan paremman kuvan siitä, mitä ja kuinka paljon ylipäänsä ostan. Nykyään kerään kyllä kuitit talteen, mutta enpä niitä koskaan sen kummemmin selaile, ellen ole jotain palauttamassa.

C. Jokaisen ostoksen tulee olla tarkkaan harkittu: johonkin käyttötarkoitukseen / tarpeeseen. Eli en osta sitä heti, vaan nukun muutaman yön ylitse.

D. Vaatekaupoissa kiertely saa loppua. Toivottavasti tämä vähentää tavaroiden haluamisen määrää. Kauppoihin mennään vain kun jotain tarvitaan.

E. Intohimon vaatteisiin saa sammutta second hand löydöt & itse tehdyt vaatteet. Olen vaatetusalan tutkinnon suorittanut ihminen for God sake, joten ehkäpä sitä voisi tosiaan ottaa ne taidot silloin tällöin käyttöönkin. Ainakin sen "tarvitsemani" kesämekon aion itse toteuttaa.


F. Ja tärkein kaikista; minun täytyy ehdottomasti olla tiukempi itseni kanssa!! Jotenkin sen ihanan vaatteen nähdessä kaikki ne periaatteet lentävät romukoppaan ja kortti vain vinkuu. Surukseni joudun siis tunnustamaan itselleni ja teille, että esim. ne Vagabondin gladiaattorisandaalit jäivät nyt saamatta. Ehtona niiden ostamiselle oli kaikkien kevään tenttien kunnialla suorittaminen... jätin kuitenkin menemättä yhteen tenttiin, josta en olisi päässyt missään nimessä läpi, joten saan sanoa heipat unelmakengille:/ Mutta no can do! Lupaus mikä lupaus.

Miltäs kuulostaa? Onko teillä kokemusta/vinkkejä tämän tyyppisestä elämäntapamuutoksesta?

>kuvituksena graffittitaidetta lenkkipolun varrelta

16 kommenttia

 1. Mä olen saanut aika hyvin kuriin, tai olen vaan niin pihi luonteeltani, etten ehkä koskaan mikään pahin shoppaaja ole ollutkaan... Tekemäni ostokset voi olla aika arvokkaita, mutta teen hankintoja harvemmin.

  Enemmän samankaltaista kuria tarttisin terveyspuoleen, lähinnä herkutteluun, koska liikuntaa olen taas alkanut harrastaa säännöllisesti vaikken edelleenkään niin paljon kuin pitäisi. Mutta mulla ne herkut on tosi paha juttu, ja sen pitäs lähteä kaupasta. Jos siellä osaan sanoa ei, niin ei ole ongelmaa... Mutta annas olla kun tiedät että kotona on 25kpl rasia Runebergin suukkoja :D

  Herkuissakin ehkä auttais parhaiten se että kirjottaisi ne ylös ja etenkin se mitä niihin menee rahaa! Niistä kertyy kuitenkin helposti useampikin kymppi kuussa ja voi että mihin kivaan senkin vois laittaa, sillä voisi ostaa kerran kuussa 10krt kortin uimahalliin vaikkapa ;)

  VastaaPoista
 2. Hanki jokin oikein paljon aikaa vievä harrastus. Tai buukkaa muuten vaan kalenteri täyteen kaikkiea mahdollista, jolloin et ehdi kierrellä kaupoissa.
  Itse aloitin opinnot taas avoimessa yliopistossa, jolloin päivät menee töissä, 3 iltaa viikosta yliopisolla ja ne pari iltaa meneekin sitten harrastusten tai ystävien seurassa. Viikonloppuisin nyt yleensä on aika paljon muutenkin ohjelmaa, ettei sinne tarvitse enää keksiä mitään täytettä. Tällä tavalla minun ostomoponi palasi ihan huomaamattaan taas normi vauhtiinsa ja kaikki hankinnat on nykyisin aina harkittuja tai ainakin lähes aina, toki välillä on kiva antaa itselle vapaus heräteostoksiin. :)

  VastaaPoista
 3. Hieno päätös ja kokemuksesta voin sanoa, että fiilis on mahtava, kun huomaat kuukauden päästä, ettet ole ostanut yhtään uutta vaatetta ja silti olet onnellinen =) (rahaa säästyy HUIMAT summat!). Itse ainakin huomaan aiemmin hakeneeni jotain ylimääräistä onnentunnetta ylettömällä shoppailulla. Kun tein ostoslakon, huomasin, etten todellakaan tarvitse joka viikko uutta paitaa/hametta/housuja, jotta voisin olla onnellinen ja ennenkaikkea pukeutua hyvin. Isona plussana myös se, että olen ottanut vaatehuoneesta käyttöön useita sellaisia vaatteita, jotka ovat vain unohtuneet kaapin perukoille uusien pukatessa jatkuvalla syötöllä sisään.

  Tsemppiä, alku voi olla hankalaa, kun shoppailusta on ehtinyt tulla tapa.

  VastaaPoista
 4. Rva Herttainen: No minulla on just se ongelma, etten vain esim. tunne yhtään syyllisyyttä vaatteita ostaessani ja rahanmenoa ajatellessani... Jotenkin ajattelen sen vain sellaisena pienenä paheena. Ja kun sen uuden jutun saaminen tekee vain niin iloiseksi.

  Herkut ei ole sinänsä olleet koskaan minulla se juttu, mutta varnaan aika lailla samasta ongelmasta on kysymys. Siis sellaisesta pienten nautintojen itselleen sallimisesta vähän turhan usein:) Ehkäpä juuri tuo ylös kirjoittaminen alkaisi herätellä niitä nukkuvia syyllisyyden tuntoja! Ja just miettiä sitten kaksi kertaa, mitä niilläkin rahoilla voisi saada:D

  VastaaPoista
 5. Ella: Heh:D No periaatteessa sitä aikaa ei hirveästi ylimääräistä edes ole, mutta ehkäpä minulla kuitenkin on juuri nuo viikonloput kun lähtee kaupungilla käymään...ja yleensä jotain sitten mukaan tarttuu. Ehkäpä sitten pitäisi yrittää viikonlopuksi jotain muuta puuhaa keksiä kun se kaupungilla hengailu:)

  Jaana: Aluksi ajattelin tehdä sellaista viikottaista seurantaa, miten on tämä asia edistynyt, ja näin pitää itseäni paremmin "ruodussa". Minulla kun nämä lakot tahtovat aina aika helposti unohtua:) Ja sitten kun juttu muuttuu tavaksi, luulisi myös tuo ostamisen halu mainitsemallasi tavalla vähentyä - toivottavasti:D

  VastaaPoista
 6. aiemmin kiertelin usein vaatekaupoissa mut nyt paras tapa on etten mee kauppoihin kovin usein. nimittäin jos löytää jotain kivaa ni se on melkein aina pakko saada. pari vuotta sitten muutin lähiöstä lähelle Helsingin keskustaa ja huomasin et rahaa alko mennä paljon enemmän kun oli niin helppo mennä aina keskustaan kiertelemään.. varsinkin kun oli opiskelija niin oli ylimäärästä aikaa. pitäs just miettiä et tarviiko vaatetta oikeesti ja minkä vaatteiden kanssa sitä vois käyttää. esim. mulla on ihan älyttömästi mustia t-paitoja ja siks pitäs vältellä etten aina osta vaan mustaa. missä oot muuten suorittanu ton edellisen tutkinnon ja millanen linja se oli? olitko sen alan töissäki vai alotitko heti perään uudestaan opiskella?

  VastaaPoista
 7. Jessi: No tuohan se just on! Kun sinne kauppoihin ei mene, niin eipä sitä mitään tule ostettuakaan...vaikka onhan ne sitten aina nuo nettikauppojen houkutukset. Opiskelin Pohjois-Karjalan ammattikorkeassa muotoilun linalla vaatesuunnittelua. Eli tutkintonimikkeenä Artenomi AMK. Koulun jälkeen olin pari vuotta Helsingissä töissä vaatekaupassa. Yliopistoon hain ja pääsin vuonna 2007, ja toivottavasti saan tämän jutun purkkiin mahdollisimman pian:)

  VastaaPoista
 8. mikä vaatetusalan koulutus sulla on?

  VastaaPoista
 9. Se on hakalaa olla kaupungilla töissä, kun niin helposti poikkeaa ruokatunnillakin kaupoissa.. Usein se ei jääkkään pelkäksi katselemiseksi. Kai sitä on pakko suositella tuota kauppojen välttelyä, paitsi silloin kun OIKEASTI jotain tärkeää tarvitsee.

  VastaaPoista
 10. Hyvä hyvä! Toivottavasti onnistut! Minulla toimii se että en yksinkertaisesti mene kauppoihin tai kaupungille ylipäätään. Jos roikkuisin koko ajan kaupoilla niin ostaisin ihan varmasti liikaa vaatteita ja kaikki rahat menisivät...:)

  VastaaPoista
 11. Hieno päätös, tsemppiä. Mulla ainakin eniten apua ostamattomuuten on ollut siitä etten kiertele kauppoissa niin paljon ja kun menen, on minulla jonkinlainen suunnitelma siitä mitä ostan.

  Nyt kun olen ollut muutaman kuukauden ostamatta lähes mitään, niin huomaan saavani suuremman tyydytyksen siitä, että jätän houkuttelevat, mutta ei niin tarpeelliset tuotteet kauppaan.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Eli siis ammattikorkeassa olen opiskellut vaatesuunnittelijaksi:)

  RagDoll: Minulla puolestaan bussi tulee keskustassa kappakeskuksen eteen ja toista bussia odotellessa tulee monesti kaupoissa piipahdettua:) Ja kun niistä piipahduksista ei mitään hyvää seuraa...

  Laura: Hih:D Kiitti tsempistä! Pitää yrittää pysyä poissa kaupoista. Ja sitten kun jotain tarvitsee, ostaa vain sen tarvittavan todella harkiten:)

  Shandi: Tuohon kun pääsisi, että nimenomaan se ostamattomuus tuottaisi enemmän mielihyvää kuin ostaminen ja omistaminen! Ja tosiaan vielä sitten sekin, että kun vähän pihistelee noista turhista jutuista, voisi rahaa säästyä vähän enemmän noihin tarpeellisiin asioihin:)

  VastaaPoista
 13. Kuulostaa mun elämältä nykyään, siis liikaa vaate- ja asustehankintoja.. Olen todennut että erilaisten muoti- yms. blogien lukemisen myötä kulutuski on lisääntyny :/ Sinänsä harmi.

  Toisaalta, olen tehnyt normaalia enemmän hyviä löytöjä myös kirppareilta. Eli käynyt normaalia enemmän kirppareilla. Sekin on jo jotain.

  Mulla suurin shoppailun hillitsijä on se, etten yksinkertaisesti mene kauppoihin. Hivenen vaikeaa kun työpaikka on keskustassa, mutta oon silti Ellan kanssa samaa mieltä - keksii sitte vaikka niin paljon kaikkea muuta tekemistä, ettei tee mieli lähteä kaupungille pyörimään :) Tietysti aina on nettikaupat, mutta mulla tuppaa niissä iskemään aina turnausväsymys. Saatan himoita ja kattella useita kuteita ja laitella niitä ostoskoriin, mutten ikinä jaksa mennä ostamaan niitä.. eh.

  Tsemppiä kulutuksen vähentämiseen! ;)

  VastaaPoista
 14. bubble: Tuokin on niin totta, että kun blogeja seurailee, siltä kaikkea ihanaa sitten myös bongailee:)

  Porttikielto vaatekauppoihin lienee juuri se paras tapa lopettaa ylimääräinen shoppailu! Ja luulen muutenkin, että olen päässyt yli siitä pahimmasta kevätvaatehuumasta:)

  Kiitos tsemppauksesta!

  VastaaPoista
 15. Hyviä päätöksiä! Pankkikortin kotiin jättäminen on varmasti tehokas ase turhaa shoppailua vastaan :)

  Tänä keväänä olen jättänyt ostamatta niitä heräteostoksia tosi paljon, eli en ole ostanut tammikuun Pariisin-reissuni jälkeen juuri mitään, ja olen ollut kyllä ihan tyytyväinen :)

  VastaaPoista
 16. Ilona: Ainakin se pakottaa harkitsemaan yön yli:) Jos sitten on vielä pakko saada, niin sitten kait se on oikeasti pakko... Toivottavsti nyt ainakin saan vähän rajoitettua tätä ostelua!

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig