Bus stop

Nyt tulee postaus, joka nyt ei oikein liity mihinkään. Mutta pakko on välillä avautua. Minä olen henkeen ja vereen julkisten kulkuvälineiden käyttäjä. Jos asuu suuressa kaupungissa, jossa on toimiva julkinen liikenne, on oman auton käyttö mielestäni vähintäänkin kyseenalaista. Maalla asuvien auton tarpeen sen sijaan ymmärrän täysin. No mutta…julkisissahan sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Aiemminkin olen junamatkustamisen ihanuudesta avautunut, mutta kun asioita näköjään sattuu ja tapahtuu.

kuva: The Sartorialist

...Miksi ihmeessä niiden käteisellä maksavien ja matkakorttiaan lataavien täytyy aina rynnätä sen jonon ensimmäiseksi niin, että kaikki muut ihmiset joutuu odottaa ties kuinka kauan jossain räntäsateessa bussin sisälle pääsyä. Itse ainakin jättäydyn jonon viimeiseksi, jos tiedän, että joudun kuskin kanssa asioimaan, niin kaikki sujuu sutjakammin.

...Miksi niiden keski-ikäisten naishenkilöiden täytyy varata se paikka vierestään käsilaukulle täyteen ahtautuneessa ruuhkabussissa? Tämä ei tietenkään haittaa kun bussi on puolellaan, mutta sen verran pitäisi olla tilannetajua, että nostaa sen kassin syliin kun ihmiset joutuu käytävällä seisomaan.

...Julkinen liikenne on julkista, joten pientä häiriötä pitää pystyä kestämään. Mutta on se kyllä yököttävää kun spuge tulee pissit housussa viereen istumaan ja haisemaan. Tai henkisesti heilahtanut selittämään, miten romaanit pitäisi skalpeerata. Tai nuoret miehet puhuvat hyvin yksityiskohtaisesti ja rivosti seksikokemuksistaan kun takana istuu nelivuotias tyttö äitinsä kanssa. Tai nuori mies kertoo koko junavaunulle, miten hän aikoo mennä vetämään kä***n junan vessaan. Tai vastapäätä istuva keski-iän ylittänyt ”herrasmies” alkaa hiveltämään jalkaa ja ehdottelemaan sitä sun tätä. Tai vieressä istuva alkaa laatata sisuskalujaan ulos ilmeisestikin nesterikkaan illan jälkeen. Tai humalainen mies kusee junan nurkkaan. Näitä on ihan loputtomiin ja kaikki edellä mainitut olen muuten julkisissa kohdannut.

Kylläpäs avautuminen taas helpotti! Voi kyllä sanoa, että julkisissa tulee ainakin elämän koko kirjo tutuksi:) Mitäs ihania kokemuksia teillä on julkisesta liikenteestä?

10 kommenttia

 1. No justiin pari päivää sitten nousi yks spurgu ratikassa seisomaan jäädäkseen pois ja housuissa läikkä... En tajua miten itse edes uskallan istua ratikassa kun siihen on voinut joku useamminkin kusta. Tämän kokemuksen jaettuani yksi kaveri kertoi istuneensa kerran ratikassa jonka takaosaan oli kakattu, hyhhyh!

  Kurja ettei kaikki muut julkisten käyttäjät voi olla yhtä ihania ja huomaavaisia matkustajia kuin mitä itse on... ;) Jos olisin lipuntarkastaja ja täydessä kulkuneuvossa ja jollain rouvalla vieressä laukku niin pyytäisin kyllä nähdä lipun myös siitä laukun paikasta ja jos ei oo niin ei muuta kuin 80 € sakko rouvalle, ehkä seuraavalla kerralla päästää suosiolla jonkun viereensä istumaan ;D Ja kyllähän siis itsekin saatan isoja kantamuksiani pitää penkillä, mutta heti kun alkaa täyttyä niin kerään kimpsut ja kampsut syliini ja jalkoihini vaikka se tietty hieman ahdasta sitten onkin.

  VastaaPoista
 2. Voi jee mitä porukkaa siellä kulkee! Itsellä on moniakin tulenkatkuisia ajatuksia päässä kun kuljen bussissa lastenrattaiden kanssa. Ei auteta, jos on korkea bussi, tai teinit istuu siinä keskellä bussia mihin pitäisi mahtua rattaiden kanssa, kuskit jättää niin kauas tien reunasta että saa laittaa rattaat vertikaaliseen asentoon että pääsee pois ja vauva tippuu melkein tielle...jne... Kyllä näitä riittää. :D

  VastaaPoista
 3. Olen muksuna asunut (ikäväkseni) itäkeskuksessa, josta tuli mentyä metrolla päivittäin. Olen saanut metrossa syliini monta spurgua, jotka kaatuneet päälle, tai joskus jopa uhanneet hakata.. (olin silloin 7v)
  Ärsyttävimpiä ovat vanhat mummot, jotka polttavat bussikatoksen alla, etuilevat jonossa ja sitten kehtaavat haukkua, kuinka huonosti nykynuoret käyttäytyvät.
  Myös vanhemmat, jotka antavat lastensa huutaa ja riehua miten tahansa komentamatta, ottavat kyllä kieltämättä päähän.

  VastaaPoista
 4. Voi niitä on PALJON, ja eniten Suomesta. Onneksi en enää joudu käyttämään paljon julkisia, ei ole lapsille sopivaa puuhaa. Pahin muisto ehkä Hgin ajoilta, kun metroon tuli spurgu imppaamansa liima-muovikassinsa kanssa. Tuo haju jäi nenääni ikuisesti, alkaa yököttämään heti kun se palaa mieleeni.

  VastaaPoista
 5. Rva Herttainen: Just tuon takia katson aina junan ja bussien penkit tosi tarkasti ennen kuin istun... Ja hyi olkoon!! Välillä oikeasti tuntuu, että ihmiset elää kuin siat.

  Heh:D Sehän se on, kun itse on niin täydellinen;) Mutta joo...toi olisi aika hyvä! Minä yleensä menen ja sanon noille tädeille, että siirräppäs kassia niin pääsen istumaan. Kaikki ei vain viitsi tai kehtaa sitä tehdä.

  Laura: Se on kyllä älytöntä, ettei kaikki bussit vieläkään ole noita matalalattia versioita!! Mutta täytyy sanoa, että olen ollut pari kertaa hätää kärsimässä mennessäni vaunujen kanssa auttamaan, kun kukaan muu ei ole vaivautunut. Nimittäin kun hauista ei hirveästi ole ja kun monet äidit jää itse sinne alas ja käskee ottaa sieltä vaunujen alaosasta kiinni, ei minun voimillani niitä isompia kärryjä /lapsia oikein nostella. Luonnollisesti siellä yläpuolella olevalle olisi parempi tarjota se "työntökahvapuoli" ja alhaalla oleva nostaa pohjasta. Mutta itsekin olen joskus vaunujen kanssa liikkunut ja eipä se helppoa ole. Huomaavaisuutta nämä tällaiset asiat vaatii kaikilta matkustajilta:)

  VastaaPoista
 6. RagDoll: No just joo. Ei taida kyllä lapsille sopivia paikkoja nuo julkiset pahemmin olla. Itse haluan päästää mummelit ensimmäisenä, mutta se kyllä ärsyttää, jos joku jostain takaa raivaa kaikki pois tieltä kyynerpäätaktiikalla. Tai kun nuo ihanaiset keski-iän ylittäneet naiset ottavat itselleen "mummo-oikeudet" ja tunkee kaikkien edelle. Lapset minua tosi harvoin häiritsee kun niiden käytös verrattuna aikuisten sikailuun on verrattain hyvää;)

  melina: En kyllä lasten soisi kuulevan/näkevän niitä juttuja, mitä itse on tullut koettua!! Ja nuo "käyttäjät" kyllä ahdistaa. Humalaisia pahempia on huumeiden käyttäjät, kun niiden käytöstä on täysin mahdoton ennakoida.

  VastaaPoista
 7. Olenpa minä säästynyt paljolta, vaikka käytän HKL:n palveluita liki päivittäin! Kiitos siitä.

  Viime viikolla bussi painoi kohdallani kaasua eikä pysähtynyt vaikka näytin merkkiä. Se vahvisti jo olemassaolevaa epäluuloani hkl:n busseja kohtaan; ne muutenkin vievät minua mihin sattuu ja sitten olenkin ihan eksyksissä :)

  VastaaPoista
 8. Ilona: Se on kyllä ihmeellistä, miten siellä pääkaupunkiseudulla nuo bussit ei pysähdy, vaikka kuinka huitoo. Ei tuollaista ole minun kohdalleni sattunut muualla Suomessa kuin kerran...ja silloinkin bussi oli ääriään myöten niin täysi, ettei kukaan olisi oikeasti enään sisään mahtunut. Mutta hienoa, että olet muulta ällötykseltä säästynyt:)

  VastaaPoista
 9. Välillä tosiaan näkee kyseenalaista käytöstä julkisissa liikennevälineissä. Eilen tulin kaupungista kotiin ja edessä istui kuselta ja viinalta haiseva spurgu. Jotenkin vähän naurettavaakin, kuinka hän herpaantui ja kielsi edessään istuvaa n.2v jatkuvasti höpöttävää tyttöä olemaan hiljaa. Tyttö ei vielä puhunut ymmärrettäviä sanoja, mutta pulputti kuin papupata koko ajan. Olin jotenkin huvittunut, kuinka se mies ei kestänyt noinkaan pientä häiriötä ja pöyristynyt, kuinka se kehtasi edes huomauttaa jollekin toiselle jostain asiasta, kun ei itse tosiaankaan huomioinut muita matkustajia, vaan haisi ihan viemäriltä. Lisäksi vähän aikaa sitten kohtasin bussissa yläasteikäisiin poikiin, joista toinen sylkäisi bussin lattialle. Hämmennyin niin teosta, että en tajunnut huomauttaa asiasta mitään pojille, ennen kuin he hyppäsivät bussista ulos. Miellän kyllä bussin/junan siinä määrin sisätilaksi ja julkiseksi paikaksi, ettei siellä tarvitse eritteitään ympäriinsä jaella.

  VastaaPoista
 10. Pinja: Heh:D Pata kattilaa soimaa - vai miten se menikään... Mutta kyllä tosiaan minua enemmän nuo haisevat spuget haittaa kun hälisevät lapset. Teinipojat on kyllä oma juttunsa ja varsinkin kun ovat ryhmässä. Pitää kavereille näyttää miten kova jätkä on.

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig