shopping spree

Keväisin tulee aina halu muuttua ja uudistua. Minulla se tulee esiin puhdistautumisen tarpeena. Oli se sitten elämään tai ulkonäköön liittyvää. Olen jo useamman päivän vilkuillut vaatekaappia sillä silmällä...siis mistä voisin/haluasin päästä eroon. Varmaan puolet kaapin sisällöstä on sellaista, mitä en jäisi kaipaamaan. Miten näin on voinut tapahtua!

Ostaminen ja kulutus ovat osa meidän jokapäiväistä elämää. Se on harrastus, ajanviete, mielihyvän lähde, rentoutumisen keino, sosiaalisen kanssakäymisen muoto jne. Mutta miksi sen uuden tavaran ostaminen on niin ihanaa?

RagDoll mietti blogissaan, ostaako kolme kivaa, vai yhden ihanan - vaikkakin paljon kalliimman - laukun. Tuo pohdinta sai kommenttiboksiin varsin yksimielisen tuomion: osta se ihana! Ja näinhän sen pitäisi olla. Valitettavan usein sitä tulee kuitenkin ostettua ostamisen ilosta jotain ihan kivaa ja kaunista. Noita vaatteita pitää päällä, mutta niistä luopuminen ei juuri tuota tuskaa.

Siinäpä haastetta tulevaisuuteen! Uskon, että saisin leikattua ostoksieni määrää yli puolella, jos a) ostaisin rehellisesti vain tarpeeseen (siis oikeaan tarpeeseen, enkä vain siihen, että minulla nyt ei satu olemaan housuja juuri siinä mallissa jne...) & b) ostan vain niitä vaatteita/asusteita, joihin oikeasti ja todellisesti rakastun. Tämän tavoitteen täyttäminen vaatisi varmaan aluksi rautaista itsekuria tullakseen tavaksi.

Mutta ollakko valmis luopumaan shoppailun tuomasta hyvästä olosta oikeasti ja pysyvästi? Olisitteko te?

kuvat: Stylesightings

7 kommenttia

 1. Juuri näin!Viisaita ajatuksia:)Miksi pitäis olla tolkuton määrä esim.erilaisia ja värisiä laukkuja.Kun vähemmälläkin pärjää.Samaa pätee kengissä ja vaatteissa.
  Kun jättää niitä "ihankivoja"(turhia!!)juttuja ostelematta,niin sit voi säästyneillä rahoilla ostaa jotain paljon tarpeellisempaa ja fiksumpaa.Ja laadukkaampaa.:)

  VastaaPoista
 2. Ja taas kerran fiksua tekstiä! Se on niin paljon helpompaa ottaa monta, kuin 1 hintavampi, koska mielummin kuuntelee sitä monen viehätyksen himoa, kuin järkeä. =)

  Minulta löytyy kaapistani paljon paitoja, jotka ostettu nippuna "koska sai niin edullisesti". Sitten pari hieman hintavampaa, jotka olen käyttänyt melkein puhki. Pitäisi useammin kuunnella järjen ääntä. Jos jo kassalla miettii, otanko vaiko en, niin silloin päätös on väärä.

  VastaaPoista
 3. Mä olen tehnyt jo vuosia noin. Mielummin yksi upea kuin monta "kelpaa"-juttua. Siksipä kaapistani löytyy esim. useampi Antti Asplundin kuin H&M:n vaate. (Uskomatonta, täytyy varmaan laskea tuo kun pääsen kotiin, mutta tällä hetkellä muistan omistavani vain kolme Henkkiksen vaatetta..) Ja tänä vuonnahan vien tuon kokonaan uusiin ulottuvuuksiin ja ostan vain puolet viime vuoden ostoksista. Suosittelen, tulee harkittua kunnolla tarvitseeko vaatetta/asustetta oikeasti vai säästääkö senkin vuoden ostoskiintiön johonkin muuhun.

  VastaaPoista
 4. Raha on aika hyvä shoppailun hillitsijä - silloin kun palkka on mennyt laskuihin ja loppurahoilla miettii ostaako ruokaa vai vaatteita, tulee shopattua äkkiostoksia vähemmän ;)

  Tänään oli juuri sellainen tilanne: hypistelin vaatekaupassa ja kenkäliikkeessä alennustuotteita, mutta jätin kaikki ostamatta. Eikä harmita nyt yhtään! Silloin kun rahaa on enemmän käytössä, tulee helpommin osteltua niitä "ihan kivoja" turhuuksia.

  VastaaPoista
 5. Joo, kannattaa kokeilla köyhyyttä, niin ei tule ostettua kuin vain tarpeelliset ja pitkän harkinnan tuloksena! :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Sehän se! Ja ainahan tämän olen tiennyt, mutta jotenkin sen soveltaminen tosielämään on jostain syystä ollut ylipääsemättömän vaikeaa. Mutta toisaltaan tämä ajattelu on niin sisään rakennettu yhteiskunnan rakenteisiin, että eipä ihme. Uusimmassa trendissä oli muuten ihan mielenkiintoinen juttu tähän liittyen, mutta työnteon vähentämisen näkökulmasta.

  Ragdoll: Niin ja kun harvoimpa sitä on siinä valintatilanteessa, että ostanko nyt tämän yhden kalliin vai nämä monta halpaa... Siis iha kaupassa, vaan jotenkin noissa kaupoissa kierrellessä sitä tavaraa vain tarttuu mukaan, tarvitsipa sitä tai ei. Ja suurin osa ihmisistä, minä mukaan lukien, ovat äärimmäisen hyviä keksimään niitä tarpeita, jotka siis oikeasti ovat vain piilotettuja haluja.

  NinaV: Ihan totta! Minä tosin uskon, että myös Henkkiksestä voi löytää juttuja, joihin rakastuu ja jotka ovat laadukkaita. Ei niinkään merkkejä tuijottelemalla. Mutta joo...useinhan se laatu korreloi sitä hintaa. Tuo ostokiintiöinti on kyllä aika kunnioitettavaa! Itse en ehkä ihan vielä siihen pysty, mutta joskus sitten...

  VastaaPoista
 7. Ilona: No se on totta. Mutta rahankäyttöäkin voi priorisoida monin tavoin:) Itse asun edullisesta, en harrasta mitään kallista, en käy baareissa jne... Ja kun joskus jää rahaa niihin turhuuksiin, mutta ajatukseni oli, että voisin ostaa ne turhuudet jotenkin vähän fiksummin:)

  laura: No itse elän ihan opintotuella, mikä on suomessa köyhyysrajan alapuolella elämistä... ;D

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig