studying

Lukijani Wiiih halusi tietää jotain opiskeluistani, joten aloittelen pienellä vinkkipostauksella. Opiskelemaan hakevan muistilista:> Jos epäilet kyvykkyyttäsi itsenäiseen opiskeluun, hakeudu valmennuskurssille. Mutta myös ilman kalliita kursseja on mahdollista yliopistoon päästä!
> Ammattikorkeakoulusta minulla on kokemus vain vaatesuunnittelupuolelle hakemisesta. Siitä voisin sanoa, että tee ennakkotehtävät hyvin ja aloita niiden tekeminen ajoissa. Jos niihin tulee kirjallinen osuus, kiinnitä myös siihen huomiota. Yritä saada työhösi jokin persoonallinen koukku, että jäät mieleen. Pääsykokeissa meillä oli useita tehtäviä. Ryhmätehtävässä testataan kykyä ilmaista itseään ja ottaa toiset huomioon. Ota siis osaa keskusteluun, mutta anna myös muille puheenvuoro.
> Pääsykokeiden jälkeen kannattaa jo alkaa tutkimaan tulevan opiskelupaikkakunnan asuntotilannetta. Esim. Jyväskylässä kurssien alkaessa syksyllä on käytännössä mahdotonta saada enää asuntoa.
> Luuletko pystyväsi asumaan solussa, vai tarvitsetko ehdottomasti omaa rauhaa? Varmuuden vuoksi kannattaa kuitenkin myös niihin soluasuntoihin hakemukset laittaa. Yksiöitä opiskelija-asuntosäätiöiltä joutuu yleensä jonottamaan vuoden päivät.
> Kannattaa tsempata koulun alettua ja olla alussa vähän yliaktiivinen. Paras asenne on suhtautua kaikkeen avoimesti. Kannattaa mennä heti höpöttämään ihmisille, kysyä heti jos jokin asia ihmetyttää ja tunkea itseään mukaan eri juttuihin. Alussa on kuitenkin kaikista helpoin ne kaverit saada.


> Yliopistolta löytyy jokaiselle jotain: kuoroja, liikuntaa, bileitä, järjestötoimintaa, teatteriryhmiä jne… Jyväskylässä joka syksy järjestettävät järjestömessut kannattaa käydä tsekkaamassa.

> Kannattaa oikeasti käydä niissä eri info-tilaisuuksissa ja tutortapaamisissa. Yleensä kaikki mieltä askarruttavat asiat selviävät niissä. Ja oikeasti kannattaa avata suu ja kysellä kaikkea pientä ja tyhmääkin, mikä mieltä askarruttaa! Nuo tilaisuudet ovat juuri sitä varten.
> Hoida Kelan kanssa asiat kuntoon niin pian kuin mahdollista. Yliopistoilla on omat opintotukikeskuksensa, jonne hakemukset lähetetään. Niistä saa apua, jos lomakkeiden täyttö ei luonnistu.
> Kannattaa alkaa heti selvittää alkavia kursseja (tutorit yleensä kertoo) ja miettiä kirjatenttien tekoa, jos haluaa saada opinnot ripeästi alkuun.
> Jos et heti tiedä, mitä haluaisit sivuaineiksi opiskella, käy parin eri aineen peruskurssit ja katso mikä alkaa kiinnostaa.Onko sinulla aiempia korkeakouluopintoja tai suorituksia avoimesta yliopistosta? Niistä voi saada korvaavuuksia ainakin yleisopintoihin.


Tuliko mieleen kysymyksi opiskelun aloittamiseen / opiskeluun liittyen? Olisiko hyviä vinkkejä opiskelupaikkoihin nyt hakeville? Laittakaa mieleen tulevat asiat kommenttiboxiin!

kuvat: stylesightings

3 kommenttia

 1. Jos ei pääse heti opiskelemaan pääaineenaan sitä ykköstoivetta, voi ihan hyvin aloittaa jollain muulla aineella ja ottaa sen oman unelmien aineen sivuaineopintoihin. Sitä kautta voi soluttaa itsensä tekemään lopulta vaikka gradua siitä ykköstoiveestaan. Tai opintojen aikana huomata ettei se ala ehkä olekaan itselle mieluisin.

  Ja raha tuli itselle mieleen: jos on samalla mahdollista etsiä itselleen joku osa-aikatyö, voi ehkä välttyä opintolainalta ja se on ihan mukavaa sit myöhemmällä iällä... :)

  VastaaPoista
 2. kiitti, täs oli paljon hyvii vinkkejä :)

  VastaaPoista
 3. Ilona: Tuo oli kyllä hyvä pointti!! Minä hain lukion jälkeen sellaiselle alalle, mikä voisi olla kivaa & nyt puolestani opiskelen sellaista, mikä on mielenkiintoista:)

  Työn teko on vähän kaksipiippuinen juttu. Esim. tuolla ammattikorkeassa ei työn teko ollut oikein mahdollista muutoin kuin viikonloppuisin, ellei halunnut opintojen viivästyvän. Nyt yliopistossa taas voisi aikatauluun hyvinkin osa-aikatyön sovittaa...

  wiiih: Kiva, että oli jotain hyötyä!! Kysele vain sitten lisää, jos jotain mieleen tulee:)

  VastaaPoista

Professional Blog Designs by pipdig